subscribe
AI zbulon sëmundjen Alzheimer 6 vjet më herët - me 100% saktësi

Shendetesi

AI zbulon sëmundjen Alzheimer 6 vjet më herët - me 100% saktësi

Më: 7 nëntor 2018 Në ora: 17:54
Ilustrim

Një sistem i ri inteligjence artificiale mund të parashikojë zhvillimin e Alzheimerit me saktësi 100 për qind gjashtë vjet para se të shfaqen shenjat që mjekët përdorin për të diagnostikuar sëmundjen.

Nuk ka shërim për Alzheimer dhe efektiviteti i trajtimeve më të mira për sëmundjen zvogëlohet ndërsa përparon.

Kjo do të thotë se zbulimi i hershëm është shpresa më e mirë për të ardhmen e 44 milionë njerëzve që jetojnë me Alzheimer në mbarë botën.

Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko (UCSF), mësuan se inteligjenca artificiale zbulon ndryshime delikate në tru që do të ishin të padukshme për sytë e njeriut.

Deri më tani, sistemi ka dhënë një paralajmërim të hershëm, para fillimit të plotë të efekteve shkatërruese të Alzheimerit në një mostër të vogël të testeve.

Mjekët thjesht përdorin procesin e eliminimit për të përjashtuar sa më shumë shkaqe të tjera të humbjes së kujtesës që të jetë e mundur. Kjo bëhet përmes vlerësimeve të kujtesës dhe çdo ndryshimi të mundshëm të sjelljes, si dhe testeve laboratorike dhe imazhit të trurit. Shumica e njerëzve kanë  vetëm katër deri në tetë vjet për të jetuar në kohën kur ata janë diagnostikuar me Alzheimer.

Ka medikamente në dispozicion për të ndihmuar pacientët të menaxhojnë humbjen e kujtesës-siç janë Aricept, Namenda dhe Excelon - por ato nuk janë një rregullim, nuk ndalojnë ose ndryshojnë humbjen e kujtesës, por ngadalësojnë progresin.

Sa më herët që pacientët me Alzheimer t'i marrin barnat, kjo është aq më mirë, inteligjenca artificiale  mund të jetë çelësi për zbulimin e sëmundjes në fillim për të ruajtur një funksion të kujtesës - për gjashtë vjet më herët, tregon studimi i ri i publikuar në Radiology.

Sistemi AI zbulon çdo pacient të vetëm që përfundimisht zhvillon Alzheimer nga skanimet e trurit  mesatarisht gjashtë vjet para se ai të preket nga sëmundja.