subscribe
Rrezet e diellit i zgjasin jetën gruas

Shendetesi

Rrezet e diellit i zgjasin jetën gruas

Më: 2 shtator 2017 Në ora: 08:47
Ilustrim

Nëse merr shumë rreze dielli është e dëmshme, por nëse i shmang ato krejtësisht është akoma më e dëmshme.

Mungesa e ekspozimit në diell shkakton ulje të dukshme në prodhimin e vitaminës D, dhe në këtë mënyrë dyfishon rrezikimin e vdekshmërisë.

Mjekët e spitalit Universitar Karoliska kanë kryer një sondazh me 30.000 gra suedeze të moshës 25-64 vjeç me lëkurë shumë të mirë të ndjekur për 20 vjet.

“Ne kemi zbuluar se vdekshmëria e hershme ndodh në lidhjet që ka femra me ekspozimin në diell. Shkalla e vdekshmërisë ne mesin e atyre që shmangin krejtësisht diellin ishin rreth 2 herë më i lartë se ato që ishin ekspozuar”-kanë thënë specialistët suedezë.

Ata argumentojnë pozitën e kundërt të dermatologjisë amerikane: “Është e njohur se ekspozimi në diell rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës, është thelbësore për të shmangur rrezet të mbrojtur me filtrin tuaj dhe të qëndroni në hije sa më shumë të jetë e mundur “.

Rreziku i vitaminë D si mangësi në organizmin e gruas mund të kompensohet lehtë me burime ushqimore, ushqime të fortifikuara ose shtesë që e përmbajnë atë.